Voordat ik iets over mezelf ga vertellen, wil ik eerst laten weten wat mijn motivatie is om deze passervice te starten.

 

Ik ben ervan overtuigd dat wij als mensen heel veel van paarden kunnen leren. We kunnen dit echter niet wanneer we onze paarden hier de ruimte niet voor geven. Ik ben ervan overtuigd dat het bitloos en boomloos rijden eraan bijdraagt onze paarden en onszelf een gevoel van vrijheid en samenwerking te laten ervaren, die we op geen enkele andere manier kunnen ervaren.

 

Omdat ik zelf heb ervaren hoeveel invloed dit kan hebben op de relatie met je paard, ga ik met deze overtuiging aan de slag met mijn passervice. Het is nog niet zo makkelijk om het best passende te vinden, en dan is het makkelijk om het op te geven. Daarom ben ik niet gewoon een webwinkel begonnen waar iedereen zijn materialen kan bestellen, maar kom ik op consult en meet ik persoonlijk materialen aan. Ik wil graag zien wat de materialen op jou paard en voor jou als ruiter doen en hier een goed en passend advies in geven.

Zo ben ik uiteindelijk dus gekomen bij het opstarten van deze passervice.

Door mijn eigen ervaringen met verschillende paarden ben ik onderzoek gaan doen, eerst over bitloos rijden en later ook over boomloos rijden. Mijn ogen werden geopend, hoe had ik dit allemaal zelf niet kunnen bedenken? De kennis die ik nu heb van de anatomie van het paard, heeft mij ervan overtuigd dat mijn paard (en geen enkel paard dat ik zou rijden) nooit meer een bit in zou krijgen. Toen stond ik voor het volgende dilemma: welk hoofdstel ga ik gebruiken? De zoektocht naar het juiste hoofdstel voor ons heeft zo'n beetje een jaar gekost en een hoop geld, met momenten gaf ik het bijna op zelfs. Maar een bit indoen kon ik toch ook echt niet meer. Tot ik uiteindelijk hét systeem voor ons gevonden had waar ik nu nog altijd erg fijn mee kan rijden, zowel buiten rijden als dressuur en springen. En nu we zelf zoveel meer op elkaar ingespeeld zijn maakt het niet eens zo veel meer uit welk hoofdstel ik gebruik en ging ik zelf regelmatig zonder hoofdstel en met enkel een neckrope op pad. Helaas heeft het bitloos rijden nog maar weinig bekendheid en roept het veel weerstand op, hopelijk helpt de informatie op de website bij de zoektocht.

 

Toen ik eenmaal het juiste hoofdstel had gevonden kon ik mijn aandacht richten op het juiste zadel, want ook dat voelde niet meer goed. Ik heb meerdere zadels gehad, welke veelal door een zadelpasser aangemeten waren, maar geen één zadel was het voor ons. Mijn merrie liep altijd onregelmatig de eerste 10 minuten en kon zich erg vastzetten naar één kant en daarbij de rug niet goed loslaten en dus niet ondertreden en verzamelen. Behalve dat ik dit merkte tijdens het rijden, kreeg ze met enige regelmaat drukplekken onder het zadel ongeacht wat ik daar ter bescherming onder legde. Tot ik het zat was, ook dit voelde niet meer goed en vanaf dat moment besloot ik alleen nog maar te rijden met een zadel dat echt goed is voor haar en anders niet. Ik heb veel informatie gezocht over zadels, zowel met als zonder boom, echter het vertrouwen om een echt passend boomzadel te vinden had ik niet meer. Ik merkte bij mezelf nog wel weerstand tegen het boomloos rijden, ik dacht dat de zadels er suf uitzagen en er zijn veel verschillende meningen op verschillende kanalen te vinden van voor- en tegenstanders. Toch ben ik overtuigd dat je niet kunt oordelen voordat je iets zelf geprobeerd hebt, en de theorie die bij de boomloze zadels past klonk dan toch ook wel erg goed. Ik kocht mijn eerste tweedehands boomloze zadel en meteen was het raak. Het lag meteen erg goed op haar rug, ze liep niet onregelmatig en ik zat er ook nog eens heerlijk in. Het was alleen al een ouder zadel en ik wilde wat betere kwaliteit. Inmiddels zijn we weer een hele tijd verder en rijd ik met verschillende zadels. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste zadels voor ons heb ik veel geprobeerd, want welke maat moet ik hebben, welke merken zijn goed, welke maat heeft mijn paard nodig, welk model past ons het beste. Ik heb meerdere zadels geprobeerd voordat ik de juiste had gevonden, dat heeft me veel geld en tijd gekost. Maar net als bij het bit, kwam er geen hard boomzadel meer op mijn paard te liggen en heb ik doorgezet. Ik merkte aan haar dat ze weer vrij liep in haar lijf, het stijf lopen was weg en het vast zetten aan 1 kant was veel minder. Nu ik dit zelf zo ervaren heb en dit mijn paard kan laten ervaren, wil ik dat iedere ruiter en paard het rijden met een boomloos zadel kan ervaren. Het suffe imago mag er inmiddels wel vanaf, er zijn veel mooie modellen boomloze zadels welke zeker niet misstaan op wedstrijden. Ook dat het slecht zou zijn voor je paard zou nu onderhand wel eens de wereld uit geholpen mogen worden, ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.

 

Wat ik hierbij wel erg belangrijk vind is de manier van rijden met je paard. Je kunt er de beste materialen voor gebruiken, maar als je zelf als ruiter niet de juiste insteek hebt wordt er nooit die echte samenwerking in vrijheid bereikt.

 

En dan natuurlijk nog een stukje over mij.

Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven, maar woon inmiddels al meerdere jaren in Valkenswaard. Hier woon ik nu samen met mijn man en katten en mijn paarden staan op 10 min lopen op een paddock paradise in mijn beheer.

Sinds juli 2022 zijn we verhuisd naar een boerderij waar we eindelijk de paarden aan huis hebben, we zijn hier hard bezig met het opbouwen van een paddock paradise/equi habitat met alles erop en eraan.

Jaren heb ik als verzorgende gewerkt in de ouderenzorg, in 2017 heb ik mijn diploma voor verpleegkundige behaald.

Ik werk nog altijd met veel plezier als verpleegkundige in het verpleeghuis. Naast mijn vaste baan ben ik bezig met het naleven van mijn passie via deze passervice.

 

Ja hoor, je ziet het goed. Ik rijd op neckrope op deze foto. Niet gefotoshopt en niet voor alleen de foto gedaan. Wij gingen regelmatig zo door de bossen en langs de weg. Zonder allerlei toevoegingen voelde in mij het veiligst op Lena.

Natuurlijk mag het voorstellen van mijn grote leermeesters niet ontbreken in het plaatje. De dame die ons aan staat te staren hier links is mijn eigen BWP/KWPN merrie, Lena. Het paard dat erbij staat is de draver ruin Enzo.

Lena heeft mij geleerd dat ik alleen respect en vertrouwen nodig heb en daarmee verder kom. Sterker nog, wanneer ik macht probeerde toe te passen (want zo leren we bijna allemaal paardrijden) bracht me dit nergens. Dat heeft ze mij dus mooi afgeleerd toen ik eindelijk echt naar haar ging luisteren.

Dit vertrouwen en respect heb ik dan weer aan Enzo door kunnen geven, want ja, deze uitgekoerste draver die alleen versnelling 5 kent werd door mij ook volledig bitloos gereden.

Lena heeft me ook het boomloos rijden laten ontdekken, ik begon ermee uit wanhoop in de onmogelijke zoektocht naar een echt goed passend zadel. Ik ben er nu van overtuigd dat deze zoektocht zo bedoeld was en me heeft gebracht waar ik nu ben. Gelukkig accepteerde Lena al die tijd mijn menselijkheid en bleef zij erop vertrouwen dat ik ooit zou openstaan voor nieuwe ervaringen.

Lena staat overigens op een groot deel van de foto's van de zadels en hoofdstellen als geduldig fotomodel.

 

Natuurlijk kan deze kleine niet ontbreken :) Jelle is het veulen van Lena en geboren op 16 mei 2020. Zijn vader is een Fries. Ik hoop veel van hem te gaan leren en hem een heel fijn leventje te geven. Uiteraard blijft hij zijn hele leven gewoon lekker bij mij en zijn mama, en mag hij opgroeien tot een mooi en evenwichtig paard.

 

Helaas heb ik in maart 2021 Lena heel plotseling moeten laten inslapen, zij was toen bijna 12 jaar oud. Gelukkig was Jelle toen 10 maanden en al oud en wijs genoeg om op eigen benen te staan en gaan we zonder zijn moeder verder.

Na het verlies van Lena kwam er weer een nieuwe uitdaging op mijn pad. Bruno, een pony uit de opvang. Met hem hoop ik weer mooie avonturen te gaan beleven.

Gelukkig kan Jelle het goed met hem vinden en waren die 2 al meteen maatjes.