Voordat ik iets over mezelf ga vertellen, wil ik eerst laten weten wat mijn motivatie is om deze passervice te starten.

 

Ik ben ervan overtuigd dat wij als mensen heel veel van paarden kunnen leren. We kunnen dit echter niet wanneer we onze paarden hier de ruimte niet voor geven. Ik ben ervan overtuigd dat het bitloos en boomloos rijden eraan bijdraagt onze paarden en onszelf een gevoel van vrijheid en samenwerking te laten ervaren, die we op geen enkele andere manier kunnen ervaren.

 

Omdat ik zelf heb ervaren hoeveel invloed dit kan hebben op de relatie met je paard, ga ik met deze overtuiging aan de slag met mijn passervice. Het is nog niet zo makkelijk om het best passende te vinden, en dan is het makkelijk om het op te geven. Daarom ben ik niet gewoon een webwinkel begonnen waar iedereen zijn materialen kan bestellen, maar kom ik op consult en meet ik persoonlijk materialen aan. Ik wil graag zien wat de materialen op jou paard en voor jou als ruiter doen en hier een goed en passend advies in geven.

Zo ben ik uiteindelijk dus gekomen bij het opstarten van deze passervice.

Toen ik eenmaal het juiste bitloos hoofdstel had gevonden kon ik mijn aandacht richten op het juiste zadel, want ook dat voelde niet meer goed. Ik heb meerdere zadels gehad, welke veelal door een zadelpasser aangemeten waren, maar geen één zadel was het voor ons. Mijn merrie liep altijd onregelmatig de eerste 10 minuten en kon zich erg vastzetten naar één kant en daarbij de rug niet goed loslaten en dus niet ondertreden en verzamelen. Behalve dat ik dit merkte tijdens het rijden, kreeg ze met enige regelmaat drukplekken onder het zadel ongeacht wat ik daar ter bescherming onder legde. Tot ik het zat was, ook dit voelde niet meer goed en vanaf dat moment besloot ik alleen nog maar te rijden met een zadel dat echt goed is voor haar en anders niet. Ik heb veel informatie gezocht over zadels, zowel met als zonder boom, echter het vertrouwen om een echt passend boomzadel te vinden had ik niet meer. Ik merkte bij mezelf nog wel weerstand tegen het boomloos rijden, ik dacht dat de zadels er suf uitzagen en er zijn veel verschillende meningen op verschillende kanalen te vinden van voor- en tegenstanders. Toch ben ik overtuigd dat je niet kunt oordelen voordat je iets zelf geprobeerd hebt, en de theorie die bij de boomloze zadels past klonk dan toch ook wel erg goed. Ik kocht mijn eerste tweedehands boomloze zadel en meteen was het raak. Het lag meteen erg goed op haar rug, ze liep niet onregelmatig en ik zat er ook nog eens heerlijk in. Het was alleen al een ouder zadel en ik wilde wat betere kwaliteit. Inmiddels zijn we weer een hele tijd verder en rijd ik met verschillende zadels. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste zadels voor ons heb ik veel geprobeerd, want welke maat moet ik hebben, welke merken zijn goed, welke maat heeft mijn paard nodig, welk model past ons het beste? Ik heb meerdere zadels geprobeerd voordat ik de juiste had gevonden, dat heeft me veel geld en tijd gekost. Maar net als bij het bit, kwam er geen hard boomzadel meer op mijn paard te liggen en heb ik doorgezet. Ik merkte aan haar dat ze weer vrij liep in haar lijf, het stijf lopen was weg en het vast zetten aan 1 kant was veel minder. Nu ik dit zelf zo ervaren heb en dit mijn paard kan laten ervaren, wil ik dat iedere ruiter en paard het rijden met een boomloos zadel kan ervaren. Het suffe imago mag er inmiddels wel vanaf, er zijn veel mooie modellen boomloze zadels welke zeker niet misstaan op wedstrijden. Ook dat het slecht zou zijn voor je paard zou nu onderhand wel eens de wereld uit geholpen mogen worden, ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.

 

Wat ik hierbij wel erg belangrijk vind is de manier van rijden met je paard. Je kunt er de beste materialen voor gebruiken, maar als je zelf als ruiter niet de juiste insteek hebt wordt er nooit die echte samenwerking in vrijheid bereikt.

 

En dan natuurlijk nog een stukje over mij.

Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven, heb vervolgens 10 jaar in Valkenswaard gewoond en we wonen inmiddels in Wanroij. Hier woon ik nu samen met mijn man en katten en mijn paarden staan eindelijk aan huis.

Sinds juli 2022 zijn we verhuisd naar de boerderij waar we eindelijk de paarden aan huis hebben, we zijn hier hard bezig met het opbouwen van een paddock paradise/equi habitat met alles erop en eraan. (www.freehorseparadise.nl)

Jaren heb ik als verzorgende gewerkt in de ouderenzorg, in 2017 heb ik mijn diploma voor verpleegkundige behaald en inmiddels heb ik mijn vaste baan opgezegd om me volledig op de passervice en paarden aan huis te kunnen richten.

Ja hoor, je ziet het goed. Ik rijd op écht neckrope op deze foto. Niet gefotoshopt en niet voor alleen de foto gedaan. Wij gingen regelmatig zo door de bossen en langs de weg. Zonder allerlei toevoegingen voelde ik mij het veiligst op Lena.

Op deze foto, ons aanstarend, mijn geweldige merrie Lena. Zij staat op veel van de foto's en was vaak een geduldig fotomodel. Helaas heb ik haar in maart 2021 plotseling moeten laten inslapen. We waren toen 8 jaar maatjes.

 

Natuurlijk kan deze kleine niet ontbreken :) Jelle is het veulen van Lena en geboren op 16 mei 2020. Zijn vader is een Fries. Ik hoop veel van hem te gaan leren en hem een heel fijn leventje te geven. Uiteraard blijft hij zijn hele leven gewoon lekker bij mij, en mag hij opgroeien tot een mooi en evenwichtig paard.

Na het verlies van Lena kwam er in mei 2021 weer een nieuwe uitdaging op mijn pad. Bruno, een pony uit de opvang. Met hem hoop ik weer mooie avonturen te gaan beleven.

Gelukkig kan Jelle het goed met hem vinden en waren die 2 al meteen maatjes.

Bruno bleek helaas wat trauma's te hebben waardoor het allemaal niet zo soepel verliep als gehoopt. Door hem ben ik een cursus horsemanship gaan volgen waar ik weer enorm veel bij heb geleerd en een grote verandering bij hem heb gezien. Met hem rijd ik voorlopig niet meer omdat dit hem teveel spanning geeft, het is niet eerlijk naar hem toe en niet veilig voor mij. We doen samen heel graag grondwerk, daar fleurt hij helemaal van op. Wie weet wat de toekomst ons brengt. Ondertussen blijf ik mezelf bijscholen binnen de vele paardencursussen en -opleidingen die er te vinden zijn.

En inmiddels is er in november 2022 ook een 3e paard bij gekomen. Ook weer een ruin, 17 jaar. Honesto, een Mangalarga marchador. Hem heb ik aangekocht om weer gewoon lekkere ritjes te gaan maken, zijn karakter is geweldig.

Helaas bleek na een paar maanden wel dat hij COPD heeft waardoor hij periodes heeft dat zijn longen hem wat in de streek laten. Onze ritjes zijn dus altijd aangepast op zijn gesteldheid.

Opleidingen: Er bestaat helaas (nog) geen opleiding gericht op boomloze zadels, alleen voor zadels met vaste boom. Die opleiding heb ik dus niet gedaan. Wat dan wel?

- Cursus anatomie gericht op zadelpassers, bij Saddle Professional.

- 2 daagse cursus zadelpassen en kussens controleren en bijvullen, bij Deuber & Partner.

- Dagcursus kussens controleren en bijvullen via EDIX.

- Cursus bekappen (ik ben geen professioneel bekapper, maar bekap wel mijn eigen paarden).

- Niveau 2 en 3 bij Performance Horsemanship.

- Vanuit de verschillende merken krijgen we ondersteuning wanneer nodig.

- Ik volg graag online seminars en cursussen over de huisvesting/voeding/hoeven/anatomie etcetc.