EDIX heeft volledig boomloze zadels, en flexibele zadels. Hier vind je meer info over de boomloze.

 

Ze hebben panelen links en recht van de ruggengraat waarmee de druk van de ruiter verdeeld wordt en de ruggengraat en schoft vrijgehouden worden. Dit wordt MPDS genoemd en wordt sinds 2016 gebruikt.

 

Bij een EDIX zadel gebruik je altijd een pad met inlages. De inlages zorgen voor een nog betere drukverdeling, schoftvrijheid, ruggengraatvrijheid en zorgen voor extra stabiliteit van het zadel. Welk type inlages het meest geschikt is hangt van paard en ruiter af. De pad bestel je er los bij en hoort te passen onder het model en de maat zadel dat je hebt, EDIX levert altijd inlages mee in hun pads maar die zijn dus indien nodig verwisselbaar. Voor mensen die 100.000 dekjes in de kast hebben liggen en hier toch echt geen afstand van kunnen doen heb je een halfpad waar een gewoon dekje overheen kan.

 

In de zadels gaat een pommel zodat de pasvrom rond de schoft goed is, de pommelmaat is afhankelijk van het paard. De pommel zit in een vak met rits en is daardoor eenvoudig zelf te wisselen. Buiten de pommel om bestaan de zadels geheel uit flexibele materialen en past het zadel zich aan aan het paard. Bij de EDIX zadels zit de pommel altijd in het zadel met dubbele rits, hierdoor zijn bij alle modellen een pommel met en zonder knop te gebruiken naar wens.

 

Aan de zadels voor volwassenen zitten grote ringen waar je de beugelriemen aan bevestigd, hierdoor kun je aan alle modellen zowel dunne riemen als westernfenders bevestigen. De kinderzadels hebben smalle ringen voor smalle riemen, de westernfenders voor kinderen hebben een smalle ophanging waardoor deze ook uit te wisselen zijn.

 

EDIX zadels komen standaard in de maat S, M en (sommige modellen) L, sommige modellen zijn er ook in maat XS of kind. Op bestelling kunnen enkele modellen ook in andere maten besteld worden. De maat is de lengtemaat en zittingmaat voor de ruiter. Maat S is t/m (dames)broekmaat 36/38, maat M broekmaat 38/42, maat L broekmaat 40-44.

 

Er zijn modellen ontwikkeld voor verschillende rijdoelen, dressuur, veelzijdig, western.

 

EDIX is een Nederlands bedrijf en het magazijn is te vinden in Roosendaal.

 

Op de website van EDIX vind je nog meer specificaties. https://www.edixsaddles.com/

 

Libre, het dressuurmodel.

Dit zadel heeft een kniewrong in de pocket, deze is verstelbaar en in meerdere maten verkrijgbaar. De cantle (achterkant van de zitting) is ook verstelbaar, hierdoor kan de zitting groter en kleiner gezet worden. De cantle is ook te verwisselen met een lagere cantle.

Ze kosten €795,-

Courville, een veelzijdig model.

Ook dit zadel heeft een kniewrong in de pocket die verstelbaar is en verkrijgbaar in verschillende modellen, en de verstelbare/verwisselbare cantle.

Ze kosten €795,-

Vika, een veelzijdig model in kunstleer.

Hij is ook uitgevoerd met kniewrong in een pocket die verstelbaar en vervangbaar is. Maar anders dan bij de Courville heeft de Vika een vaste cantle.

Voordeel van kunstleer is dat het lichter in gewicht is en geen onderhoud nodig heeft, nadeel is dat je krassen niet zomaar wegpoetst en het makkelijker slijt

Ze kosten €550,-

Equis, een westernmodel.

De Equis is een westernmodel in buffelleer en met tooling, de zitting is suède.

Tegenwoordig uitgevoerd met een Y-singelsysteem, hiermee wordt de druk van de singel beter verdeeld over het zadel. (op de foto het oude systeem)

Ze kosten €1175,-

Tequiro, een westernmodel met subtiele looks.

Dit zadel is volledig uitgevoerd in nubuck leer, een wat stroevere leersoort welke zich goed vormt, Ook dit zadel heeft het Y-singelsysteem.

Ze kosten €895,-

Tiamo, de softleder variant van de Tequiro.

Het softleder zorgt voor meer flexibiliteit in het zadel en is een gladde leersoort. Voor zwaardere ruiters of intensiever gebruik is de Tequiro aan te raden boven de Tiamo.

Ze kosten €775,-

Santos, een westernmodel.

Uitgevoerd in buffelleer, met suède zitting en tooling.

De pommel van de Santos is met schroeven bevestigd aan het zadel en dus niet met een rits zoals bij de andere modellen.

Het zadel heeft een wat diepere zit ingebouwd.

Ze kosten €1275,-

Django, een westernmodel.

Ook de Django heeft een pommel die verwisselbaar is dmv schroeven.

Met het Y-singelsysteem uitgevoerd.

Uitgevoerd in Argetijns rundleer, met tooling en een suède zitting. De zitting geeft een diepe zit.

Ze kosten €1565,-

Oakley, een westernmodel.

Ook de Oakley heeft een pommel die verwisselbaar is dmv schroeven.

Met het Y-singelsysteem uitgevoerd.

Uitgevoerd in Argetijns rundleer, met tooling en een suède zitting. De zitting heeft een extra zachte en vrij vlakke zit.

Ze kosten €1565,-

Amigo, een veelzijdig kinderzadel.

Een prachtig compleet boomloos kinderzadel opgebouwd uit mooi Engels leder met twee, uit soft leder gebouwde kniewrongen, met wol gevulde zachte lederen kussens. Door gebruik te maken van onderscheidende ledermaterialen en witte stiksels zowel op de bruine als ook op de zwarte variant, krijgt het EDIX® Amigo kinderzadel optisch een fijne en mooie uitstraling.

Ze kosten als complete set (incl pad, beugels en riemen, excl singel) €449,-

Pepito, een veelzijdig kinderzadel dat extra houvast biedt.

Het prachtige kinderzadel, opgebouwd uit mooi Engels leder met twee uit soft leder kniewrongen en met wol gevulde zachte lederen kussens. Het lederen voorboogje is gemaakt van zacht leder, maar geeft voldoende stevigheid bij een onverwachte beweging van de pony, waardoor de jonge ruiter gemakkelijker in het zadel blijft zitten. Door gebruik te maken van onderscheidende ledermaterialen en witte stiksels zowel op de bruine als ook op de zwarte variant, krijgt het EDIX Pepito kinderzadeltje optisch een fijne en mooie uitstraling.

Ze kosten €449,-

Vika kind, een veelzijdig zadel.

Deze is hetzelfde uitgevoerd als de volwassen variant. Met verplaatsbare kniewrong in de pocket en in kunstleer.

Ze kosten €449,-

Billy, een westernzadeltje voor kinderen.

Het is hetzelfde zadel als de Tequiro en Tiamo, maar dan in het klein en in kunstleer met kunstsuède.

Ze kosten €449,-